Analisis Kandungan Sodium pada Minuman Berkarbonasi yang Ada Di Kota Makassar

  • Melli Fitriani Universitas Indonesia Timur
Keywords: Sodium Content, Carbonated Drink

Abstract

The background of this study is the habit of people who like to consume carbonated beverages in excess without paying attention to the negative impact on health. One of the elements contained in carbonated beverages is sodium, which when consumed in excess can cause various diseases. The purpose of this study was to determine the sodium content in carbonated beverages in Makassar. The type of this research is laboratory observation with quantitative analysis technique. Samples examined in the form of ten brands of carbonated beverages in Makassar are examined by Atomic Absorption Spectrophotometer (SSA) method. This research was conducted on 25 to 27 June 2016 at Health Laboratory Installation Laboratory of Center of Health Laboratory of Makassar. The results showed that the ten brands of drinks have sodium content in accordance with the reference value of BPOM is 480 mg / saji. The average value of sodium content obtained 24.63 mg / 100 ml or 79.77 mg / saji with the highest content of 42.21 mg / 100 ml or 139.29 mg / s serving on samples of T brands and the lowest content of 12.97 mg / 100 ml or 32,43 mg / saji on sample of GS brand. Sodium in carbonated beverages derives from several ingredients into the composition of the manufacture of this beverage, such as NaCl contained in water, sodium benzoate, trisodium citrate, and others.

References

Austin, George T., & E. Jasjfi. 1996. Industri Proses Kimia, Edisi Kelima. Jakarta: Penerbit Erlangga.
Baron, D.N. 1995. Kapita Selekta Patologi Klinik, Edisi 4. Jakarta: Penerbit Buku Kedokteran EGC.
Beck, Mary E. 2011. Ilmu Gizi dan Diet Hubungannya dengan Penyakit-penyakit untuk Perawat dan Dokter. Diterjemahkan oleh Andri Hartono D.A., & Kristiani. Yogyakarta: Penerbit ANDI.
Chandra, Eshter Maria, & Rini Gufraeni. 2009. Kajian Ekstensifikasi Barang Kena Cukai pada Minuman Ringan Berkarbonasi. Jurnal Ilmu Administrasi dan Organisasi, Vol.16 No.3: 172.
Departemen Gizi dan Kesehatan Masyarakat Fakultas Kesehatan Masyarakat Universitas Indonesia. 2013. Gizi dan Kesehatan Masyarakat, Edisi Revisi. Jakarta: Penerbit Devisi Buku Perguruan Tinggi PT RajaGrafindo Persada.
Direktur Standardisasi Produk Pangan Badan POM RI. 2012. Sosialisasi Peraturan Kepala Badan POM Bidang Pangan 2011, (Online), http://gapmmi.or.id/files/sosialisasi_peraturan_kabpom_1maret.pdf, (diakses 20 Juni 2016).
Ester, Monica, dkk. (Eds.) 2004. Pedoman Mutu Air Minum. Diterjemahkan oleh Palopi Widyastuti & Apriningsih. Jakarta: Penerbit Buku Kedokteran EGC.
Horne, Mima M., & Pamela L. Swearingen. 2001. Keseimbangan Cairan, Elektrolit & Asam Basa, Edisi 2. Diterjemahkan oleh Indah Kumala Dewi & Monika Ester. Jakarta: Penerbit Buku Kedokteran EGC.
Julianti, Elisa Diana, dkk. 2005 . Bebas Hipertensi dengan Terapi Jus. Jakarta: Pustaka Pembangunan Swadaya Nusantara.
Kasrtasapoetra, G., & Marsetyo. 2008. Ilmu Gizi (Korelasi Gizi & Produksi Kerja). Jakarta: Penerbit Rineka Cipta.
Khomsan, Ali. 2004. Pangan dan Gizi untuk Kesehatan. Jakarta: Penerbit RajaGrafindo Persada.
Koolman, Jan, & Klaus-Heinrich Rohm. 2001. Atlas Berwarna & Teks Biokimia. Diterjemahkan oleh Septelia Inawati Wanandi. Jakarta: Penerbit Hipokrates.
M.A., Rully, & Roesli. 2011. Diagnosis & Pengelolaan Gangguan Ginjal Akut, Edisi Kedua. Jakarta: Puspa Swara.
Muthmainnah. 2012. Faktor-faktor yang Mempengaruhi Konsumsi Minuman Ringan Berkarbonasi pada Mahasiswa Program Studi Administrasi Bisnis PNJ 2009. Skripsi. Depok: Program Studi Ilmu Keperawatan Universitas Indonesia.
Muchtadi, Deddy. 2009. Pengantar Ilmu Gizi. Bandung: Penerbit Alfabeta.
Murray, Robert K., dkk. 1999. Biokimia Harper, Edisi 25. Jakarta: Penerbit Buku Kedokteran EGC.
Olivia, Femi, dkk. 2004. Seluk Beluk Food Supplement. Jakarta: Penerbit PT Gramedia Pustaka Utama.
Proverawati, Atikah, & Erna Kusuma Wati. 2011. Ilmu Gizi untuk Keperawatan dan Gizi Kesehatan. Yogyakarta: Muha Medika.
Rab, Thabrani. 1992. Darah Tinggi Bukan Masalah. Jakarta: Penerbit ARCAN.
Rohman, Abdul, & Sumantri. 2007. Analisis Makanan. Yogyakarta: Gajah Mada University Press.
Sari, Reni Wulan, dkk. 2008. Dangerous Junk Food. Jakarta: Penerbit O2.
Suharyanto, Toto, & Abdul Majid. 2009. Asuhan Keperawatan pada Klien dengan Gangguan Sistem Perkemihan. Jakarta: CV. Trans Info Media.
Sutomo, Budi. 2009. Menu Sehat Penakluk Hipertensi. Jakarta: DeMedia Pustaka.
Tambayong, Jan. 2000. Patofisiologi untuk Keperawatan. Jakarta: Penerbit Buku Kedokteran EGC.
Tejasari. 2005. Nilai Gizi Pangan. Yogyakarta: Penerbit Graha Ilmu.
Yuniastuti, Ari. 2008. Gizi & Kesehatan, Edisi Pertama. Yogyakarta: Graha Ilmu.
Wikipedia Bahasa Indonesia, Ensiklopedia Bebas. 2012. Minuman Berkarbonasi, (Online), http://id.wikipedia.org/wiki/Minuman_ berkarbonasi, (diakses 2 Juni 2016).
Winarno, F.G., 2004. Kimia Pangan dan Gizi. Jakarta: Penerbit PT Gramedia Pustaka Utama.
Published
2017-05-12
How to Cite
Fitriani, M. (2017). Analisis Kandungan Sodium pada Minuman Berkarbonasi yang Ada Di Kota Makassar. Jurnal Media Laboran, 7(1), 27-31. Retrieved from https://jurnal.uit.ac.id/MedLAb/article/view/352
Section
Articles