Analisis Kandungan Vitamin C pada Buah Naga yang Diperjualbelikan Di Sekitar Kota Makassar

  • Husnita Yahya Universitas Indonesia Timur
Keywords: Dragon Fruit, Vitamin C

Abstract

This research background of dragon fruit belonging to the fruit of great benefits and is a nutritious enough food for human health. One of them is vitamin C content that is useful to boost immunity, lower cholesterol, increase appetite, launch defecate, strengthen bones and teeth also for slippery, smoothness of skin and prevent acne. This research was conducted at Central Health Laboratory of Makassar on 29 - 4, April - May 2016. The purpose of this research is to find out how much vitamin C content in dragon fruit. From dragon fruit research taken randomly from five different traders around Makassar city, it is known 100% contain vitamin C which is high enough with acquisition value 128,24-166,48 ug / g

References

Akhilender. 2003. Dasar-dasar Biokimia I. Erlangga. Jakarta
Almatsier, Sunita, 2004. Prinsip Dasar Ilmu Gizi. Gramedia. 132-150 : Jakarta.
Ali Khomsan, 2010. Pangan dan Gizi Untuk Kesehatan. P.T. Rajagrafido Persada : Jakarta
Basset, J.Vogel, 1994. Buku Teks Kimia Analisis Kuantitatif Anorganik, Edisi ke-4. Buku Kedokteran EGC. Jakarta
E, Basuki. 2015. Penyuluhan Diabetes Mellitus dalam Penatalaksanaan Diabetes Mellitus Terpada. Balai Penerbit FKUI : Jakarta
Guyton A.C and J.E. Hall. 2007. Buku Ajar Fisiologi Kedokteran. Edisi 9. EGC. 74,76,80-81,244,248,606,636,1070,1340 : Jakarta
Ide, Pangkalan. 2009. Health Secret Of Dragon Fruit; Mnguak Keajaiban si Kaktus Eksotis dalam Penyembuhan Penyakit. Penebar Swadaya : Jakarta
Kristanto, Daniel. 2009. Buah Naga Pembudidayaan Di pot dan di Kebun. Penebar Swadaya : Jakarta
Murray K.Robert dkk, 2009. Biokimia Harper, Edisi 27. Alih Bahasa Pendit, U.Brahm dkk, dari Buku “ Harper’s Illustrated Biocmemistry, 27th Ed. Buku Kedokteran EGC. Jakarta
Nurlela, 2011. Karya Tulis Ilmiah. Makassar
Poedjiadi Anna dan Titin Suprianti, M.Si, 2012. Dasar-Dasar Biokimia. Universitas Indonesia. Jakarta
Rina Afriana Sirait, 2009. Penerapan Metode Spektrofotometri Ultraviolet pada Penetapan Kadar Nifedin pada Sediaan Tablet.
Sediaoetama, Achmad Djaeni, Msc, 2004. Ilmu Gizi, Edisi 1. Dian Rakyat. Jakarta
Sherrwood L, 2001. Fisiologi Manusia dari Sel Ke Sistem (edisi ke-2). EGC. 601-606 : Jakarta
Sumantri, Abdul Rohman, 2007. Analisis Makanan. Gadjah Mada University, Bulaksumur. Yoygakart.
Suryabrata Sumadi, 2014. Metodologi Penelitian, Edisi 2. Rajawali Pers. Jakarta
Wardani L.A, 2012. Validasi Metode Analisis dan Penentuan Kadar Vitamin C Pada Minuman Buah Kemasan Dengan Spektrofotometri UV-Visibel. FMIPA. Depok
Yuniastuti, A., 2008. Gizi dan Kesehatan. Cetakan 1. Graha Ilmu, Yoygakarta
Zainoldin, K.D. 2012. The Effect of Hylocereus polyrizhus and Hylocereus undatus on Physicochemical, Proteolysis and Axtioxidant Activity in Yogurt. Internasional Journal of Biological and Life Sciences 8:2, 93-98.
Published
2017-05-17
How to Cite
Yahya, H. (2017). Analisis Kandungan Vitamin C pada Buah Naga yang Diperjualbelikan Di Sekitar Kota Makassar. Jurnal Media Laboran, 7(1), 20-23. Retrieved from https://jurnal.uit.ac.id/MedLAb/article/view/350
Section
Articles