Identifikasi Bakteri Escherichia Coli Pada Daging Burger Yang Dijual Di Restoran Cepat Saji Di Kota Makassar
Abstract
Burger meat is currently in great demand by the community as one of the food sources of protein. But this burger meat can be contaminated by bacteria, one of which is Escherichia coli. The presence of Escherichia coli in water or food is also considered to have a high correlation with the discovery of disease seeds (pathogens) in food.
A study was conducted to identify the bacteria Escherichia coli in burger meat sold in fast food restaurants in Makassar. This research was conducted with several bacteria identification test and also biokima test. Sampling technique is random sampling, with 2 samples from different places.
From the results of the tests that have been done, in 2 samples of burger meat, all showed positive results of the presence of bacteria, where the results of biochemical tests showed characteristics of Escherichia coli, so it can be concluded that the two samples of burger meat sold in fast food restaurants in Makassar The presence of Escherichia coli bacteria.
References
Bunga, Fatimah Ademi dan Tristia Rindanda, 2011. Deteksi Cemaran Escherichia coli pada Daging Burger Penjual Kaki Lima Di Desa Kopelma Darussalam Dan Restoran Cepat Saji Di Banda Aceh. Jurnal. Aceh : Universitas Syiah Kuala
Ginting, Edisa Putra, 2005. Kandungan Bakteri Escerichia coli dan Salmonella Sp pada daging burger yang dijual Disekitar Kampus Usu Medan. Skripsi. Medan : Universitas Sumatera Utara.
Ginting, Widya N. P, 2013. Hygiene Sanitasi Dan Analisa Pencemaran Salmonella sp. Pada Daging Sapi Olahan (daging burger) Sebelum Dan Sesudah Digoreng Yang Di jual di Kelurahan Helvetia Timur Kecamatan Medan Helvetia Kota Medan Tahun 2013. Skripsi. Medan : Unviersitas Sumatera Utara.
Hardiman, I. 2011. Aneka Burger Bungkus. Jakarta : Penerbit PT Gramedia Pustaka Utama.
Kalsum, Umi Ayu. 2013. Mikrobiologi Dasar. Diktat. Makassar : Universitas Indonesia Timur.
Lubis, Nur Hasanah, 2015. Hygiene Sanitasi Pengolahan Makanan Dan Pemeriksaan Escherichia Coli (E.coli) Pada Pecel Yang Dijual di Pasar Petisah tahun 2015. Skripsi. Medan : Universitas Sumatera Utara.
Megasari, Setiya Dewi. 2011. Bahan Tambahan Penyedap Rasa pada Makanan. Skripsi. Banjarnegara.
Marwanti. 2010. Keamanan Pangan Dan Penyelenggaraan Makanan Olahan Lainnya. Universitas Negeri Yogyakarta
Muchtadi, Tien R, Sugiyono, Ayustaningwarno Fitriyono. 2010. Ilmu Pengetahuan Bahan Pangan. Jakarta : Alfabeta, Cv.
Maksum, Radji. 2015. Mikrobiologi : Panduan Mahasiswa Farmasi & Kedokteran. Jakarta : Penerbit Buku Kedokteran EGC.
Ritongga, Rimadani. 2014. Analisis Escherichia Coli dan Higiene Sanitasi Pada Minuman Es Teh Yang Dijual di Pajak Karona Jamin Ginting Kecamatan Medan Baru. Skripsi. Medan : Universitas Sumatera Utara
Sahari, Bulan, 2014. Identifiksi Escherichia Coli pada es batu yang diperjual belikan di sekitar abdul kadir makassar. Proposal: Universitas Indonesia Timur.
Sembiring, Agrefina Br, 2015. Pemeriksaan Nitrit Dalam Sosis Dan Daging Burger Sapi Secara Spektrofotometri Sinar Tampak. Skripsi. Medan : Universitas Sumatera Utara.
Tatang Sopandi Wardah. 2014. Mikrobiologi Pangan (teori dan praktik). Yogyakarta : C.V Andi Offset.