Analisis Kadar Iodium Pada Terasi Yang Diperdagangkan Di Pasar Pa’baeng-Baeng Kota Makassar
Abstract
The research is motivated because shrimp paste is one of the processed food products that has a fairly complete nutritional content, especially the iodine content contained in the raw material itself both from fish and shrimp. The purpose of this study is to find out how much iodine levels in shrimp paste using the spectrophotometric method, this research is experimental with a purposive sampling technique. Based on the results of examination of iodine content analysis of 4 shrimp paste samples carried out at the Pharmacy Instrumentation Laboratory of the Faculty of Pharmacy, University of East Indonesia Makassar and analyzed by qualitative and quantitative tests it can be concluded that there were differences in the results of the four samples where samples A = 0.078 ppm or mg / g, sample B = 0.084 ppm or mg / g, sample C = 0.088 ppm or mg / g, and sample D = 0.085 ppm or mg / g and these results indicate iodine presence in all four shrimp paste samples. The conclusion of this study is that there is a difference in iodine levels from the four shrimp paste samples with a value of iodine content which is low compared to the normal value determined by SNI at 30-80 ppm or mg/g.
References
Almatsier, S. 2001. Prinsip Dasar Ilmu Gizi Jakarta: Gramedia Pustaka Utama.
Anonim, 2014, Apa itu Fortifikasi Pangan. [Diakses Pada 16 Juli 2017]. From: http://www.manfaatku.com/apa-itu-fortifikasi-pangan
Dwi, D. Jurnal Dm. 2014. Uji Kandungan Garam Beryodium. [Diakses Pada 7 Juni 2017]. From: http://www.scribd.com/doc/137406455/jurnal-dm
Depkes (Departemen kesehatan), 1996. Strategi Penanggulangan Masalah Gizi. Makalah Disampaikan Oleh Kadit Bina Gizi Masyarakat pada seminar Hasil Pemetaan GAKY Propinsi di Ambon. 16 April 1996.
Dinkes Sulsel, 2015, LKJ – IP Dinas Kesehatan Prov. Sulawesi-Selatan. [Diakses Pada 11 Juni 2017]. From: https://sulselprov.go.id/.../BAB%20I,II%20&%20III,%20IV.pdf
FKM UI, 2011,Gizi dan Kesehatan Masyarakat. Jakarta: Rajawali Pers
Kaerasapoetra, 2010, Ilmu Gizi, Korelasi Gizi, Kesehatan, Dan Produktivitas Kerja. Jakarta: PT.Rhineka Cipta (Hal 97)
Pusat Data dan Informasi Kementerian Kesehatan RI, 2015.Situasi dan Analisis Penyakit Tiroid:. [Diakses Pada 16 Juli 2017]. From :http://www.depkes.go.id/download.php?file=download/pusdatin/infodatin/infodatin-tiroid.pdf
Pusat Studi Gizi Dan Pangan Unhas, 2005, Hasil Survey Pemetaan GAKY Regional Sulawesi Selatan 2005.repository Unhas. ac. id.
Pujinarti, S.A, 2011. Gizi Dan Kesehatan Masyarakat/Departemen Gizi Dan Kesehatan Masyarakat. Jakarta: Rajawali Press (Hal 227 – 243)
Pierson, 2013, Kajian Terasi atau Belacan Sebagai Bahan Tambahan Makanan. [Diakses Pada 11 Juni 2017]. From: http://www.detik.food.com
Rabiatul, 2011, Pengolahan dan Pengawetan Ikan, Jakarta: PT Bumi Aksara
Ratih, U, 2013. Spektrofotmetri. [Diakses Pada 11 Juni 2017]. From: http://organiksmakma3b30.blogspot.co.id/2013/04/spektrofotometri.html?=1
Redaksi Bisnis UKM, 2009. Terasi, Cita Rasa Masakan Nusantara. [Diakses Pada 16 Juli 2017]. From: http://bisnisukm.com/pembuatan-terasi.html
Sediaoetama, A.D. 2012. Ilmu Gizi Untuk Mahasiswa Dan Profesi. Jakarta: Dian Rakyat (Hal 178)..
Sugiyono, 2012. Memahami Penelitian Kualitatif. Bandung : ALFABETA.
Sutejo, G.M; Nugraini, S. 2013. Ilmu Gizi 1. Kementerian Pendidikan Kebudayaan Dilindungi Undang-Undang
Sulaeman, A. 2011. Penetapan Kadar Iodium Metode Spektrofotometri. Bogor: Departemen Gizi Masyarakat Fakultas Ekologi Manusia IPB
Suprapti., M.L, 2002. Membuat Terasi. Kanisius. Yogyakarta
Wacono, 2013. Spektrofotometri UV-Vis. [Diakses 11 Juni 2017]. From: https://Wocono.wordpress.com/2013/04/spektrofotometri-uv-vis/