Analisis Kadar Vitamin C Pada Buah Manggis Yang Diperjualbelikan Di Pasar Terong Kota Makassar
Abstract
Mangosteen contains a lot of vitamin C. Not only is its beautiful fruit shape and delicious meat taste, mangosteen also has many health benefits, as in the skin part of this fruit there is an antioxidant called xanthone which functions as an antioxidant anti-inflammatory activity no wonder Mangosteen fruit is known as the fruit that has the highest antioxidant content in the world and there are still many benefits contained in this fruit that have great benefits for humans. This type of research is laboratory observation with a descriptive approach that aims to determine the content of vitamin C levels in the mangosteen fruit that is traded on the market in the Eggplant City of Makassar using a UV-Visibel spectrophotometer. From the results of the analysis of the levels of Vitamin C in the mangosteen fruit in the 10gr sample containing vitamin C, that is, 0.05909 mg / gr, and vitamin c needed by the male body 90 mg and perenpuang 75 mg per day. To consumers to consume mangosteen because it can meet the body's needs.
References
Astika A. 2013. Khasiat Selangit Manggis dan Sirsak Tumpas Beragam Penyakit. Araska. Jogyakarta.
Aye 7 maret 2012. Jam 04.52 wita. budidaya manggis, Htt:// berkebun manggis .blogspot.com/2012/03/07/asal –usultanaman manggis . html (diakses pada tanggal 23 mei 2014 jam22.31WITA).
Dewi C dan Mustika NH.2011. Bahan pangan Gizi dan Kesehatan. Bandung
Fanany B 2013. Khasiat Selangit Ramuan Daun Sirsak Kulit Manggis Mengkudu Tumpas Beragam Penyakit Kronis. Araska Jogyakarta.
Setiawan,B. 2011. Mengobati kanker dengan buah manggis.Yogyakarta.
Irianto K. Wuluyo K, 2007. Gizi dan Pola Hidup Sehat. Yrama Widy Bandung.
Kartasspoetra G. dan Marsetyo H. 2008. Kolerasi Gizi. Kesehatan dan Produk Aktivitas kerja, Rineka Cipta. Jakarta.
Khomzan A. 2010. Pangan dan Gizi untuk Kesehatan. Rajawai Sport Jakarta.
Khosmas.2009. Prinsip-Prinsip ilmu Gizi. Khanisius. Jakarta.
Muchtadi D. M.S. 2009. Pengantar Imu Gizi. Alfabeta, CV. Bandung.
Nurchasana. 2006. Khasiat Sakti Manggis Tumpas Berbagai Penyakit. Dunia
Sehat. Jakarat Timur.
Rhoman S. 2007. Analisis Makanan. Yogyakarta. Gadjah Mada University Press .
Soediaoetama D A. 2008. Ilmu Gizi. Dian Rakyat. Jakarta.
Syamsul. B. 2012 .Luncurkan Varietas Manggis ,http:// radarselatan .co. id// bulukumba-luncurkan-varietas- manggislotan. (diakses pada tanggal 27 mei 2016 jam 23.07 WITA).
Lina Mardiaana.2012. Ramuan dan khasiat kulit manggis. Jakarta.
YazhidB.April2013.Spektrofotomete,ryazhid28bashar.blogspod.com/2013/04/makalah spektrofotometer.html ( di akses tanggal 17mei2016).
http://yazhid28bashar.blogspod.com/2013/04/makalah-spektrofotometer.html (diakses tanggal 18 maret 2016 jam 09.30 WITA)
Waryana. 2010. Gizi Reproduksi. Pustaka Rihama. Yogyakarta.
W. Yunila. 2013. 20 Buah Sakti Tumpas Berbagai Macam Penyakit Pintar. Yogyakart (diakses pada tanggal 15 Mei 2016).
Mery E. 2011. Ilmu Gizi dan diet hubungan dengan penyakit-penyakit untuk perawat dan Dokter . Andi. Yogyakarta